Nieuwsbericht 28 juni 2007


Voogdijakte Wijcher Jans Ruijter
Egbert Lantinga stuurde me een scan van een akte uit de voogdijboeken van het Schoutambt Steenwijkerwold waarin we onze stamouders Jan Jans Ruijter en Geesjen Wijchers tegenkomen :

De scan is bijna niet te lezen/begrijpen, maar er het gaat over het voogdijschap van het nagelaten kind van Geesjen Wijchers. Een paar interessante dingen licht ik er uit :
  • De akte is uit 1671. Dan is Geesjen Wijchers blijkbaar al overleden. Haar nagelaten kind is onze voorvader Wijcher Jans Ruijter, op dat moment 10 jaar oud, en die dus  inderdaad enigst kind geweest is van Jan Jans en Geesjen Wijchers.
  • Jan Jans Ruijter blijkt huis en land in Muggenbeet te bezitten.
  • Er is sprake van de voogden Sijmon Jans en Jan Wijchers. Het ligt voor de hand dat dit broers zijn van de ouders, en dat maakt Sijmon Jans een broer van Jan Jans en Jan Wijchers een broer van Geesjen Wijchers.
    Deze tot nog toe onbekende Sijmon Jans komen we misschien nog tegen in de doopboeken van Blokzijl (als vader) als we gericht gaan zoeken.
    Overigens geeft onze voorvader Wijcher Jans twee maal een dochter de naam Tijmentje - vernoemt hij hierbij zijn oom, de genoemde Sijmon Jans?

De voogdijboeken liggen in het Historisch Centrum van Overijssel in Zwolle. Deze zomer moet ik hier echt een bezoek aan brengen!Uw reactie

We hebben veel last van spam machines die dit formulier met onzin invullen. Vandaar de eerste vraag.

Wat staat hier?
Naam :
Reactie :
Als u uw emailadres invult krijgt u meestal binnen enkele dagen een antwoord terug. Dit adres zal niet zichtbaar zijn bij uw reactie op de website.
Emailadres :


Reacties op nieuwsberichten verschijnen meteen zichtbaar onder het betreffende nieuwsbericht. Uw reactie mag maximaal 500 karakters bevatten.
U kunt uw emailadres invullen als u een persoonlijk antwoord van mij verwacht; dit adres verschijnt NIET bij uw reactie op de website.