Nieuwsbericht 22 juni 2006


Vondsten in doop- en trouwboeken Blokzijl
Nog altijd hebben de doop- en trouwboeken van Blokzijl niet al hun geheimen prijsgegeven...
Een nieuwe ronde speurwerk heeft weer een aantal nieuwe feiten opgeleverd.
Ik kwam in het doopboek de volgende doop tegen :

5 jan 1738 : Albert Jans en Luite Jans, een zoon : Wieger.
Wij kennen in onze stamboom ook een Luitje Jans, maar die is getrouwd met Albert Wiegers, niet Albert Jans. Het lijkt vrijwel zeker dat het hier om een verschrijving gaat, en daarom heb ik deze 'nieuwe' Wieger zonder aarzelen in het rijtje kinderen van Albert Wiegers en Luitje Jans opgenomen. Overigens is ook deze Wieger heel jong gestorven.
Een andere vondst, die echter niet helemaal duidelijk is, betreft de doop van een aantal 'bejaarde' personen (bejaard betekent in dit geval volwassen) :

12 april 1754 :Rein Cornelis
  Hendrik Cornelis
  Wiegertje Cornelis
  Jantje Lubberts
  Klaasje Everts

Van deze personen kennen we alleen Jantje Lubberts, zij is de vrouw van Cornelis Jans Ruiter, en volgens het doopboek al eerder in 1735 gedoopt. Het kan zijn dat het hier een andere Jantje Lubberts betreft.
Maar de namen van Rein, Hendrik en Wiegertje Cornelis komen wel heel bekend voor, maar zijn onbekend binnen de stamboom. Ik ga er even van uit dat het broers en zuster zijn en dan zouden ze heel goed in het volgende gezin passen :

IV.4    Cornelis Wiegers RUITER, gedoopt op 06-07-1688 te Blokzijl  zoon van Wieger Jans RUITER (zie III.4) en Grietje REINDERS.
Gehuwd op 08-01-1713 te Blokzijl met Aaltje VOLKENS.
Uit dit huwelijk:
   1.  Jan Cornelis RUITER, gedoopt op 14-09-1714 te Blokzijl. (zie V.18).
   2.  Grietje Cornelis RUITER, geboren op 13-06-1717 te Blokzijl.
Gehuwd op 12-05-1743 te Giethoorn met Klaas Beenen KOK.
   3.  Volken Cornelis RUITER, geboren op 07-11-1723 te Blokzijl.
   4. Rein Cornelis RUITER (onder voorbehoud)
   5.  Hendrik Cornelis RUITER (onder voorbehoud)
   6.  Wiegertje Cornelis RUITER (onder voorbehoud)


Aaltje's huwelijk met Cornelis was haar tweede. Ze was eerst getrouwd geweest met Wieger Jans Zootjes, en het is mogelijk dat ze hierom hun eerste zoon Jan noemden en niet, zoals voor de hand zou liggen, Wieger.

Ik moet bekennen dat het niet meer dan een suggestie is, en verder onderzoek is hierin noodzakelijk. De vondst van de doop van Aaltje Volkens, zodat we haar vader en moeders naam weten, zou deze hypothese kunnen toetsen.
Deze nieuwe informatie verwerkt in de stamboom levert dit resultaat op :
zie stamboom.
Uw reactie

We hebben veel last van spam machines die dit formulier met onzin invullen; vandaar de eerste vraag.

Wat staat hier?
Naam :
Reactie :
Als u uw emailadres invult krijgt u meestal binnen enkele dagen een antwoord terug. Dit adres zal niet zichtbaar zijn bij uw reactie op de website.
Emailadres :


Reacties op nieuwsberichten verschijnen meteen zichtbaar onder het betreffende nieuwsbericht. Uw reactie mag maximaal 500 karakters bevatten.
U kunt uw emailadres invullen als u een persoonlijk antwoord van mij verwacht; dit adres verschijnt NIET bij uw reactie op de website.