Nieuwsbericht 08 september 2006


Nieuwe vondsten
Opnieuw heb ik een aantal mooie vondsten gedaan, waarmee we onze stamboom kunnen uitbreiden.
In de doopboeken van Blokzijl kwam ik zowaar nog twee kinderen tegen uit het huwelijk van Jan Wiegers Ruiter en Grietje Jacobs.
Het betreft hier kinderen die nog v&ocute;&ocute;r Reintjen en Wieger zijn geboren, zodat hun kinderen nu de volgende zijn :
   4.  Jantje Jans RUITER, gedoopt op 09-04-1724 te Blokzijl.
     Doop : Johannes Wiegers en Grietje Jacobs.
   5.  Jacob Jans RUITER, gedoopt op 09-09-1725 te Blokzijl.
     Doop : Jannes Wiegers en Grietje Jacobs.
   6.  Reintjen Jans RUITER, gedoopt op 20-10-1726 te Blokzijl.
   7.  Wieger Jans RUITER, gedoopt op 16-01-1729 te Blokzijl,

Deze vondsten zijn nog niet het enige. Ik kwam ook nog de volgende namen tegen :
Jan Wiegers en Jantje Agen, een zoon Wieger, gedoopt 30-1-1718
Jannes Wiegers en ? Albers, een zoon Wieger, gedoopt 2-2-1718 (inderdaad - drie dagen later).
Jan Wiegers en Annigjen Alberts, een dochter Jantjen, gedoopt 19-12-1718 (inderdaad - 10 maanden na de doop van hun eerste zoon
Wieger!).
Jan Wiegers en Annigjen Alberts, een dochter Jantjen, gedoopt 14-4-1721

Gezien de beide dopen in 1718 is hier sprake van twee verschillende Jan Wiegers. Kan één van deze twee vaders 'onze' Jan Wiegers zijn, en welke van de twee is dat dan?
Ik kom op basis van de volgende feiten tot de conclusie dat we met Jan Wiegers en Annigjen Alberts als ouders van drie kinderen het eerste huwelijk hebben gevonden van onze Jan Wiegers :
  • De leeftijd van Jan (hij is geboren in 1686) laat een huwelijk rond 1718 heel goed toe. Met zijn 32 jaren is hij dan nog steeds niet echt jong te noemen voor een huwelijk.
  • Qua tijd vallen de geboortes van de drie reeksen kinderen keurig achterelkaar.
  • Het huwelijk met Grietje Jacobs is niet in het trouwboek opgenomen, evenmin als dat met Annigjen Alberts.
  • Jan Wiegers krijgt bij alle drie vrouwen een dochter die hij Jantje noemt.
  • Bij twee geboortes bij verschillende vrouwen wordt hijzelf Jannes Wiegers genoemd.
  • De dochter met de naam Reintjen maakt het zeer aannemelijk dat Jan Wiegers hier zijn broer Rein (stamvader tak 3) heeft vernoemd.

De andere Jan Wiegers zou een zoon van Wieger Hendriks Klinkert (of ook Rot) en Stijntje Pieters, kunnen zijn. Deze Jan werd op 12-12-1694 gedoopt. Dit is de enige andere Jan Wiegers die in de boeken voorkomt.
Er is echter nog een andere mogelijkheid :
Bij het huwelijk van Jan Wiegers met Margje Wouters staat bij beiden de aantekening dat ze niet eerder getrouwd waren (JM en JD). Voor Jan Wiegers komt dit wat vreemd over als hij al twee keer eerder getrouwd was. Maar geen van die eerdere huwelijken werd in de kerk gesloten en ik weet niet of in dat geval de aanduiding JM (jongeman) formeel toch niet correct is. Het lijkt me overigens van niet. Dan lijkt me de kans dat ee hier met een verschrijving van doen hebben, veel groter.
Maar als het klopt dat dit het eerste huwelijk van Jan Wiegers Ruiter is, dan moeten de eerdere twee huwelijken betrekking hebben op een andere Jan Wiegers! Jan is dan inderdaad pas vrij laat getrouwd. Jammergenoeg heb ik van geen van de kinderen uit de eerste twee huwelijken nog nageslacht gevonden. Ik vrees dat we hier moeilijk een definitief antwoord op zullen vinden...
Vooralsnog houd ik het erop dat Jan Wiegers driemaal getrouwd is geweest, en dus maar liefst 16 kinderen heeft gekregen; de eerste op 32-jarige leeftijd en de laatste op 68-jarige leeftijd...
Ook van Cornelis Wiegers en Aaltje Volkens heb ik nog een dochter opgespoord : Grietje. Zij werd gedoopt op 9-11-1720, en zij is het dus die met Klaas Beenen Kok trouwt.Uw reactie

We hebben veel last van spam machines die dit formulier met onzin invullen; vandaar de eerste vraag.

Wat staat hier?
Naam :
Reactie :
Als u uw emailadres invult krijgt u meestal binnen enkele dagen een antwoord terug. Dit adres zal niet zichtbaar zijn bij uw reactie op de website.
Emailadres :


Reacties op nieuwsberichten verschijnen meteen zichtbaar onder het betreffende nieuwsbericht. Uw reactie mag maximaal 500 karakters bevatten.
U kunt uw emailadres invullen als u een persoonlijk antwoord van mij verwacht; dit adres verschijnt NIET bij uw reactie op de website.