Nieuwsbericht 20 november 2019


Zutphen - Lübeck - Osnabrück - Riga!

We kunnen er gerust van uitgaan dat alle Von Reuterns op deze wereld te herleiden zijn tot de Lübeckse Reuters, en via deze tot de Zutphense Ruyters.
En dus - met een slag om de arm - is er een connectie met onze eigen familie! Ongelooflijk toch?
De eerste Von Reutern die in Riga opduikt is Johan Daniël von Reutern in de tweede helft van de 17e eeuw.
Maar wat moeten we denken van deze vondst?
Ik vond deze vermelding in een overzicht van raadsheren van de stad Riga, zoals dat in het boek "Der Liefländischen Chronik Ander Theil ..." uit 1753 genoteerd staat (gebaseerd op zeer oude documenten). Zie hier het boek op internet.

Maar wie is deze Johann?  Hoe kan hij al vóór 1500 in Riga 'zitten' terwijl we dachten dat de eerste Reuters pas 150 jaar later die kant uit zouden gaan vanuit Lübeck?

Misschien moeten we ons beeld van deze familie opnieuw bijstellen. We wisten al dat er in het laatste kwart van de 14e eeuw Ruyters in Zutphen,  Lübeck en Osnabrück woonden.
Het was een familie van handelaren en bierbrouwers waarvan we leden tegenkomen in deze belangrijke handelsplaatsen zoals dat typisch is bij een geslacht van Hanze-kooplieden.

Blijkbaar kunnen we nu Riga ook aan dit rijtje Hanzesteden toevoegen en is ons idee van een trek van Zutphen naar Lübeck naar Riga een ernstige simplificatie van de werkelijkheid. Het begint er op te lijken dat de Ruyters/Reuters in ieder geval al eind 14e eeuw in verscheidene Hanzesteden waren vertegenwoordigd!
We zullen dit verder moeten onderzoeken...Uw reactie

We hebben veel last van spam machines die dit formulier met onzin invullen; vandaar de eerste vraag.

Wat staat hier?
Naam :
Reactie :
Als u uw emailadres invult krijgt u meestal binnen enkele dagen een antwoord terug. Dit adres zal niet zichtbaar zijn bij uw reactie op de website.
Emailadres :


Reacties op nieuwsberichten verschijnen meteen zichtbaar onder het betreffende nieuwsbericht. Uw reactie mag maximaal 500 karakters bevatten.
U kunt uw emailadres invullen als u een persoonlijk antwoord van mij verwacht; dit adres verschijnt NIET bij uw reactie op de website.