Nieuwsbericht 01 maart 2020


Narishkin

Klik op foto voor groter formaat
De dame op dit fraaie schilderij (of is het de fraaie dame op dit schilderij?) is Sophia Petrovna Ushakova; in haar tijd (rond 1855) stond zij bekend als de meest modieuse vrouw van Moskou. Het schilderij van Franz Xaver Winterhalter doet haar faam alle eer aan.
Wij kennen haar als de moeder van Marija Konstantinovna Narishkin, de vrouw van Alexander von Reutern. Zie stamboom
Ik ontdekte dat het huwelijk met Alexander niet het eerste huwelijk van Marija was. Ze was eerder getrouwd geweest en had uit dat huwelijk twee kinderen, waarvan de ene - Serge -  een autobiografie blijkt te hebben geschreven: One Man In His Time: The Memoirs Of Serge Obolensky.
Dit boek heb ik inmiddels in bezit (als ebook), en het bevat hele interessante informatie over het leven van aristocratische families aan het eind van de tsarentijd en hoe deze families na de revolutie naar West-Europa vluchtten, waarbij ze probeerden de meest waardevolle dingen mee te nemen.
We lezen ook over de Von Reuterns; immers: de kinderen van Alexander en Marija waren halfbroer en halfzuster van Serge. Genoeg stof voor een paar artikelen die ik binnenkort op de website zal zetten.

Als voorproefje daarvan alvast dit:
Maxime von Reutern, de jongste telg, trouwde met de Italiaanse Luciana Aloisi. Modeliefhebbers kennen haar misschien als baronesse Luciana Aloisi de Reutern. Ze was in de vijftiger en zestiger jaren een beroemd mode- en sieradenontwerpster, die o.a. voor Gucci ontwierp. Tot haar beroemdste klanten behoorden Jacqueline Kennedy en Elisabeth Taylor.
En voor diegenen die niet genoeg van dit schilderij kunnen krijgen (net als ik): het hangt in de Hermitage in St.Petersburg maar gelukkig staat er een afbeelding op internet: Sophia Ushakova.Uw reactie

We hebben veel last van spam machines die dit formulier met onzin invullen; vandaar de eerste vraag.

Wat staat hier?
Naam :
Reactie :
Als u uw emailadres invult krijgt u meestal binnen enkele dagen een antwoord terug. Dit adres zal niet zichtbaar zijn bij uw reactie op de website.
Emailadres :


Reacties op nieuwsberichten verschijnen meteen zichtbaar onder het betreffende nieuwsbericht. Uw reactie mag maximaal 500 karakters bevatten.
U kunt uw emailadres invullen als u een persoonlijk antwoord van mij verwacht; dit adres verschijnt NIET bij uw reactie op de website.