Nieuwsbericht 21 juli 2020


Jan Jans Ruijter

Met zo'n titel zou ik een artikel kunnen schrijven over tenminste 6 leden van onze verre voorouders:

  • Onze stamvader Jan Jans Ruijter, getrouwd met Trijntje Harms, Geesjen Wijchers en Hilligje Bartels. Geboren ca. 1625
  • Zijn eerstgeboren zoon Jan Jans Ruijter, geboren 1649, in ieder geval reeds voor 1671 overleden.
  • Jan Jans Ruijter x Ave Jans, geboren ca. 1540
  • Jan Jans Ruijter getrouwd met Aukje Peters, geboren ca. 1620
  • Diens vader die we alleen als Jan Jans kennen en getrouwd was met Anna, geboren ca 1595
  • Diens zoon Jan Jans Ruijter, getrouwd met Hendrickjen Dirkcs en Cornelisje Cornelis, geboren ca. 1645
En niet te vergeten onze hoogstwaarschijnlijke verre achterneef Johan Ruyter tot Vieracker, geboren 1631, die we overigens niet met zijn patroniem zijn tegengekomen.

Het patroniem "Jans" duidt erop dat de vader Jan heette. De naam Jan is altijd bijzonder populair geweest, en de combinatie Jan Jans kwam dan ook veel voor, zelfs in de betrekkelijk kleine woongemeenschappen in Blokzijl en Muggenbeet.
Mogelijk is dit zelfs de redding geweest van onze achternaam. Het gebruik van achternamen was in de Kop van Overijssel ongewoon, maar als er onduidelijkheid was - welke Jan Jans? - kwam die toch wel van pas. Zo bleef de familienaam Ruijter sluimerend aanwezig en duikt dan bij gelegenheid plotseling weer op, zoals bij onze stamvader Jan Jans Ruijter, wiens vader we uitsluitend kennen als Jan Sijmons.

Dit alles als introductie van het echtpaar Jan Jans Ruijter en Bartien Huijgen. Jan wordt vanaf ca. 1620 met grote regelmaat genoemd als vertegenwoordiger van het Schippersgilde uit Blokzijl. In 1637 wordt Bartien als weduwe genoemd van Jan, tot in 1656. (De betreffende aktes zijn allen opgespoord door de in eerdere nieuwsberichten genoemde Marjon en we zijn haar dan ook erg dankbaar.)
Dit echtpaar zoeken we vergeefs in eerstgenoemde lijstje maar zonder twijfel moet deze Jan toch opgevat worden als een tot dusver onbekend lid van onze familie. Ik vermoed een directe relatie met de drie laatste personen uit het bovenstaande lijstje maar hoe het precies zit moet ik de komende tijd uitzoeken...Uw reactie

We hebben veel last van spam machines die dit formulier met onzin invullen; vandaar de eerste vraag.

Wat staat hier?
Naam :
Reactie :
Als u uw emailadres invult krijgt u meestal binnen enkele dagen een antwoord terug. Dit adres zal niet zichtbaar zijn bij uw reactie op de website.
Emailadres :


Reacties op nieuwsberichten verschijnen meteen zichtbaar onder het betreffende nieuwsbericht. Uw reactie mag maximaal 500 karakters bevatten.
U kunt uw emailadres invullen als u een persoonlijk antwoord van mij verwacht; dit adres verschijnt NIET bij uw reactie op de website.