Nieuwsbericht 28 juli 2020


.. mijn hant, Jacop Martens ..
De komende tijd (jaren?) zal ik druk bezig zijn met het doorsnuffelen van het Rechterlijk Archief van de schoutambten Steenwijk/Steenwijkerwold, Blokzijl/Vollenhove en Giethoorn. Vele duizenden pagina's, die alle nagezocht worden op bekende namen; een enorme klus. Maar het goede nieuws is natuurlijk dat ik sinds vorige week officieel met pensioen ben.
De al eerder genoemde Marjon is bezig met het archief van Blokzijl/Vollenhove, maar zij meldt alleen de aktes met Ruijters, en niet die, waarin geen achternamen genoemd staan, bv. zoals bij onderstaande Jacob Martens.

Deze zelfgeschreven verklaring vond ik achterin inventarisnummer 18 van Steenwijk:

De transcriptie luidt:

Anno 1688 den 16 September

Ick ondergeschreven bekenne van deese
Ackte van Toomes Egbers voldaen en
betaelt te weesen oorkonde mijn hant

Jacop Martens


Het betreft de terugbetaling van een lening, maar het interessante eraan is natuurlijk het feit dat dit werkelijk het handschrift is van Jacob Martens.
Wie Jacob Martens is? Jacob is de neef van onze stamvader Wijcher Jans Ruijter; zijn vader Marten Jans was schoolmeester in Muggenbeet (hier in de stamboom).  Opvallend is het ontbreken van de familienaam Ruijter in deze tak.

Uw reactie

We hebben veel last van spam machines die dit formulier met onzin invullen; vandaar de eerste vraag.

Wat staat hier?
Naam :
Reactie :
Als u uw emailadres invult krijgt u meestal binnen enkele dagen een antwoord terug. Dit adres zal niet zichtbaar zijn bij uw reactie op de website.
Emailadres :


Reacties op nieuwsberichten verschijnen meteen zichtbaar onder het betreffende nieuwsbericht. Uw reactie mag maximaal 500 karakters bevatten.
U kunt uw emailadres invullen als u een persoonlijk antwoord van mij verwacht; dit adres verschijnt NIET bij uw reactie op de website.