Nieuwsbericht 13 november 2020


Johan Ruijter en Ave sijn huijsfroue

Enkele jaren geleden had ik enige tijd contact met de Stichting Roelof Fransen Roosje, die ooit opgericht was door twee genealogen uit de Roossien-familie. Deze onderzoekers waren in hun speurtocht terechtgekomen in Muggenbeet en hadden connecties ontdekt met onze familie Ruijter. Maar hoe het precies in elkaar stak konden ze niet uitdokteren.  Inmiddels zijn beide heren al geruime tijd overleden en ligt het onderzoek vanuit de Roossienfamilie stil.
Bij de uitwisseling van gegevens kreeg ik de beschikking over enkele stamboomfragmenten en gevonden aktes van vroege Ruijters. Daarbij dook ook het echtpaar Jan Jans Ruijter en Ave Jans op. Ik was dit tweetal nog nergens tegengekomen, maar het leek toch een echtpaar dat helemaal aan het begin van onze Ruiterstamboom gezocht moest worden. Een geschikte plaats was snel gevonden: Jan moest een zoon zijn van Johan Ruter die we helemaal aan het begin van de Ruiterstamboom tegenkomen:

Bij het zoeken naar een verbinding tussen onze familie en de Zutphense Ruyters staat genoemde Johan Ruter volop in de schijnwerper. Het vermoeden is immers dat dit niemand anders is dan Johan Gerrits Ruyter, die getrouwd was met Elsken Schencken.
Al het voorgaande werd plotseling heel belangrijk toen ik - eindelijk - aktes tegenkwam van Jan Jans Ruijter en Ave Jans. Het belang van deze aktes is natuurlijk dat ze wellicht iets kunnen vertellen over het grensgebied met de Zutphense Ruyters. Dichterbij dan dit zullen we niet gauw komen.

De vroegste akte in dit verband (uit 1612) is meteen van bijzonder belang. Zie Het potschip van Jan Jans Ruijter en Ave Jans.

Opvallend dat Jan in deze akte Johan Ruijter genoemd wordt; identiek aan zijn vader. Ook toont de akte aan dat de vroege generaties van de Ruijterfamilie zich bezig hielden met de scheepvaart, en misschien ook wel met de handel.
Dat is precies wat we verwachten als we uitgaan van een verwantschap met de Zutphense Ruyters!
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/3/1/9/ruitersporen.nl/httpd.www/nieuws/reaction.php on line 77


Uw reactie

We hebben veel last van spam machines die dit formulier met onzin invullen; vandaar de eerste vraag.

Wat staat hier?
Naam :
Reactie :
Als u uw emailadres invult krijgt u meestal binnen enkele dagen een antwoord terug. Dit adres zal niet zichtbaar zijn bij uw reactie op de website.
Emailadres :


Reacties op nieuwsberichten verschijnen meteen zichtbaar onder het betreffende nieuwsbericht. Uw reactie mag maximaal 500 karakters bevatten.
U kunt uw emailadres invullen als u een persoonlijk antwoord van mij verwacht; dit adres verschijnt NIET bij uw reactie op de website.