Home Genealogie Foto's Verhalen Contact
◊◊◊◊◊◊◊ Laatst gewijzigd : 18 dec 2005
   
 

Rein Wiegers Ruiter : veenbaas in Tjalleberd

 
 

     
 

Even voor de oriŽntatie deze kaart uit 1849 van de grietenij Aengwirden.  We zien de weg door Aengwirden van linksonder naar rechtsboven lopen vanuit Heerenveen, onderaan de kaart. We komen dan achtereenvolgens door de dorpjes Terband, Luinjeberd, Tjalleberd en Gersloot. Boven Gersloot maakt de weg een scherpe bocht : de Luxterhoek. Deze weg is overigens al eeuwenoud. Van oudsher was het een binnendijk, waarbij het hoogveen ten zuiden van de dijk beschermd werd tegen het water van het laagveengebied aan de noordkant.

 
   

 


 

Kaart kadaster 1832 - het grondbezit van Rein Wiegers Ruiter.
Als u op de roodgekleurde  percelen klikt krijgt u een wat meer gedetailleerde tekening te zien.
 
     
 

 
De roodgekleurde vlakken geven het grondbezit aan van Rein Wiegers Ruiter in 1832.

De witte streep door de rechteronderhoek is opnieuw de weg door Tjalleberd, tegenwoordig Aengwirderweg genaamd, maar toentertijd bekend als de Heerenweg. De oranje streep  rechtsboven is de tegenwoordige Tijnjeweg, op de bovenste kaart aangegeven als Polderdijk. Onderaan is nog net de Hervormde Kerk te zien als wit blokje in een blauw vakje.

Veel percelen bestonden uit louter water - Rein had deze blijkbaar al uitgeveend. Deze percelen waren eigenlijk niets meer waard. De meer dan 1 km lange sloot die dwars door alle kavelstroken heen loopt is een bijzonder bezit. Ik neem aan dat Rein op een of ander manier hiermee de toegang tot het hele verveningsgebied in handen had, en hiervoor vaargeld kon vragen.

 

 
Van het totale grondbezit van ruim 82.000 m2 bestaat maar liefst meer dan 70.000 m2 uit water.
 

 
Het is mogelijk dat het overzicht nog niet compleet is. De zoekfunctie van de hisgis website werkt niet goed, waardoor misschien niet alle percelen zijn gevonden.

 © 2005 Jaap Ruiter, Groningen
            the Netherlands
  Inhoud vrij copieerbaar alleen voor persoonlijk gebruik en voor niet-commerciŽle doeleinden.

 

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊ruiter◊  

Foutje gevonden?
Commentaar?
Meld het via het reactieformulier!