Albert Joosten de Ruiter en de Grote Veenpolder


 
Op de prachtige website van Hank Dussen over Oldelamer staat een mooie foto uit 1914 van de pas gebouwde sluis in de Scheene met het trotste polderbestuur. Eén bestuurslid was A.J. de Ruiter.
Ik had met Hank enige correspondentie, en hij stond me toe de foto op mijn website te zetten.


Je kunt op de foto's klikken voor een groter exemplaar. Klik op de foto voor een groter exemplaar.
De mannen op de foto zijn :
A.J. de Ruiter, J. Th. Kemme, Inne Bergsma, Bouwe de Vries en Albert Schaap.

Wie was die A.J. de Ruiter?
Het kan eigenlijk alleen maar Albert Joosten de Ruiter zijn, een zoon van Joost Wiegers de Ruiter en oorspronkelijk uit Munnekeburen afkomstig.

Albert Joosten valt zeker op met zijn grote gestalte. Het is zoals Hank me ook schrijft :
Als ik hem goed bekijk zie ik een forse vent, met een te kleine pet en een grote snor.

Onze familie een beetje kennende is Albert Joosten wat zijn grootte betreft zeker geen uitzondering. Zelf behoor ik ook tot het langere deel van de natie.
Op de foto is hij zo'n 43 jaar oud. In de archieven moet nog van alles te vinden zijn over zijn doen en laten als lid van het bestuur van de Grote Veenpolder.
Ik weet niet of er nu nog nakomelingen van hem zijn. We kennen alleen een zoon Joost, die 1903 in Oosterbeek geboren is,  en een dochter Jeltje die een jaar later weer in Weststellingwerf geboren wordt. Deze lijken in ieder geval in deze omgeving te zijn opgegroeid.
Wie weet er meer?


Afgelopen zomer heb ik een schitterende wandeling langs de Scheene gemaakt, en kwam natuurlijk ook langs hetzelfde sluisje. Daar heb ik een aantal foto's gemaakt.

Klik op de foto voor een groter exemplaar. Hier zien we hetzelfde sluisje, bijna 100 jaar later, juist vanuit de andere richting aan het begin (of einde, het is maar hoe je het ziet) van de Scheene. Het is nu een idyllische omgeving.
Klik op de foto voor een groter exemplaar. We kijken nu tegen de buitenste sluisdeur aan, waarvan af de vorige foto is gemaakt. In de wand is een plaquette aangebracht. Ik was benieuwd wat erop zou staan!
Klik op de foto voor een groter exemplaar Natuurlijk, daar komen we dezelfde A.J. de Ruiter weer tegen!
Opmerkingen? Foutje gevonden?   Opmerkingen?
Meld het via het reactieformulier!