Overzicht streekgeschiedenis

De laatste toegevoegingen staan bovenaan.
Het Gat van DierkesHet verhaal rond de foto die vele jaren op mijn homepage te zien was vertelt iets over de turfwinning.
Het dal van de AaSteenwijk is voor de ontwikkeling van de Kop van Overijssel van groot belang geweest. De stad wenste een goede verbinding met de zee en heeft veel moeite gedaan om deze door de eeuwen heen alsmaar te verbeteren.Deze tekst is eerder verschenen in 'het RUITERTJE'.
Kaart van Blokzijl uit 1639Een prachtige kaart van Blokzijl, en ook nog eentje van Muggenbeet. Deze tekst is eerder verschenen in 'het RUITERTJE'.
Een korte geschiedenis van BlokzijlBlokzijl speelt een centrale rol in de stamboom Ruiter. Een korte geschiedenis van dit voormalige Zuiderzeestadje mag daarom niet ontbreken.
OveriesOveries heette het in de Kop van Overijssel, als in de winter het ijs nog de enige mogelijkheid was om goederen en personen te vervoeren. Het isolement waarin dorpen en gehuchten verkeerden was dan plotsklaps opgeheven.
Oer iisEen Friese nakomeling van Jan Jans Ruijter zoekt het ijs op en schaatst een fantastische middag in de Weerribben.
Alde MaaieAlde Maaie (oude mei = 12 mei) was vroeger altijd de dag dat er overal verhuisd werd. Overal in Friesland zag men die dag mensen langs de wegen trekken met karren vol huisraad: de pachtboer onderweg naar zijn nieuwe boerderij, de arbeider onderweg naar zijn nieuwe baas.
Turf, altijd weer turf!Een korte impressie van het bezoek aan het streekmuseum in Gorredijk bij gelegenheid van de tentoonstelling 'De lêste ferfeanter / de laatste vervener'.
Interieur van de Hervormde kerk te BlokzijlIn de Hervormde kerk van Blokzijl werden de eerste generaties Ruiter gedoopt en getrouwd.
Muggenbeet? Blokzijl? Waar ligt dat?Een kleine verkenning naar de bakermat van onze familie : de plaatsen Muggenbeet, Wetering en Blokzijl
Foto's van de verveningFoto's van de diverse werkzaamheden die plaatsvonden bij de zgn. natte vervening.
Fan natte feene tot dreuge turfRoel Piters de Jong beschrijft in zijn boek De Ouster Trijegeaën - Skiednis Fan In Part Fan Doanjewerstal (1982, Leeuwarden) gedetailleerd de wijze van vervening zoals die aan het begin van de 20e eeuw plaatsvond in de omgeving van Ouwsterhaule. Mijn vertaling en bewerking.
BaarloBaarlo ligt iets ten noorden van Blokzijl aan de Kuinderdijk. Het heeft in onze familiegeschiedenis een belangrijke rol gespeeld.
Migrating Overijssel families attracted by Frisian bogsThis article was originally published on December 07, 1996 on www.godutch.com and was written by Albert Vanderheide, who kindly allowed reproduction on my website.
Van turfmakers en vechtjassenDe komst van de Overijsselse turfmakers in Friesland zorgde voor de nodige problemen. In het boek De Ouster Trijegeaën - Skiednis Fan In Part Fan Doanjewerstal van Roel Piters de Jong (1982, Leeuwarden) is hier een prachtig hoofdstuk aan gewijd. Ik heb het vertaald en bewerkt voor deze website.
Hoogveen en laagveenDe begrippen hoogveen en laagveen kennen we nog wel van de lagere school. Maar hoe zat het ook al weer? Het blijkt dat het nog iets ingewikkelder ligt dan gedacht.
De WeerribbenNu een schitterend natuurgebied, maar vroeger de plaats waar onze familie werkte in het veen.
De watersnood van 1825De gebieden rond de voormalige Zuiderzee waren altijd zeer kwetsbaar - onze voorouders hebben hiervan de gevolgen steeds moeten ondervinden. De laatste overstroming in het oostelijke Zuiderzeegebied vond plaats in 1825 en was van grote omvang. Ook de familie Ruiter werd getroffen...
MuggenbeetIn Muggenbeet hebben lange tijd Ruiters gewoond. Tegenwoordig is Muggenbeet niet meer dan een buurtschap, maar er is een tijd geweest dat Muggenbeet een belangrijke rol speelde bij de grootschalige verveningen die in NW-Overijssel plaatsvonden.