Beatrix speelde bas op mijn schoot


 
Ter gelegenheid van hun 65-jarig huwelijksfeest op 7 juli 1999 verscheen het volgende stukje in de krant.
Ans Buijs-de Ruiter was zo vriendelijk om het me op te sturen.


● Bussums echtpaar De Ruiter 65 jaar getrouwd

BUSSUM
Het Bussumse echtpaar Johannes de Ruiter (83) en Jacoba Faken (85) heeft gisteren zijn 65-jarig huwelijksfeest gevierd.
Een mooi feest in de aanleunwoning bij De Essen waar ze sinds kort wonen.


Bezoek van kinderen, kleinkinderen en andere familieleden. Burgemeester Willem Holthuizen kwam ook feliciteren en overhandigde een fruitmand. Bruid en bruidegom zijn van origine echte Tukkers, beiden geboren in Enschede. Ze leerden elkaar kennen tijdens een dagtripje van het textielbedrijf waar Jacoba werkzaam was. Dat was in 1931.  'We reden naar huis en toen kwam het eerste kusje naar buiten', herinnert het paar zich. Maar toch al in 1948 kwamen ze naar Bussum, waar het paar een halve eeuw in de Elise Dammershof heeft gewoond.
Muziek loopt als een rode draad door het leven van De Ruiter. Hij zong ooit in het koor van het Leger des Heils in Enschede. Maar hij was ook lange tijd beroepsmilitair.
Als lid van de Militaire Kapel van de Huzaren van Bureel in Amersfoort bespeelde hij de bas. De kapel trad ooit eens op in Paleis Soestdijk ter gelegenheid van de verjaardag van prins Bernhard. De Ruiter zal die dag nooit meer vergeten.

● Grote toeter
Het was ontzettend heet. We moesten in de tuin spelen. Prinses Beatrix, ze was nog jong, heeft toen op mijn knie gezeten. Ze liep naar me toe en zei: wat blaast u op een grote toeter. Nou, je mag het best proberen hoor, kom maar op mijn schoot zitten, zei ik. Beatrix deed het. Maar ze kreeg geen geluid uit de bas...', aldus de enigszins hardhorende bruidegom.
De Ruiter werkte na zijn diensttijd nog vele jaren ondermeer als bode bij de toenmalige NSF (Philips) in Hilversum. De Bussumer was ook lid van de reservepolitie. Het echtpaar kreeg twee zoons, drie dochters van wie er een is overleden, én negen kleinkinderen.
Opmerkingen? Foutje gevonden?   Opmerkingen?
Meld het via het reactieformulier!