Renze de Ruiter


 
Renze de Ruiter is in de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd door de Duitse bezetter. Zoveel valt op te maken uit de tekst op zijn grafsteen.
Eind 2008 kreeg ik contact met iemand uit Nieuw-Zeeland die reageerde op mijn oproep om meer informatie. Het bleek te gaan om een kleindochter van Renze, en van haar kreeg ik het volgende verhaal (uit het Engels vertaald): Deze foto toont Renze op jonge leeftijd en kreeg ik toegezonden door zijn kleindochter Pauline Holmes.
"Zoals het mij verteld is, heeft iemand uit het dorp (ik dacht Steenwijkerwold) Renze verraden. Een zuster van mij heeft gehoord dat Renze onderduikers in zijn huis verborg, waarschijnlijk joden. De Duitsers kwamen naar zijn huis, sleepten hem door de achterdeur naar buiten en mishandelden hem. Voor de ogen van zijn vrouw werd hij vervolgens doodgeschoten.
Zijn vrouw en twee kinderen kregen daarna 5 minuten de tijd om hun bezittingen uit het huis te halen en te verdwijnen. Ik weet niet waar ze naar toe gegaan zijn. In eerste instantie kregen ze ook geen toestemming om Renze te begraven.

Mijn moeder is er nooit achtergekomen wie hen heeft verraden. Wel herinner ik me dat ze het geluid van een Hawaïiaanse gitaar niet kon verdragen, omdat ik vermoed dat het haar deed denken aan iemand in het dorp die zij verdacht.

Mijn grootmoeder heeft de rest van haar leven getreurd om het verlies van haar man."


De twee kinderen zijn met hun gezinnen in 1973 naar Nieuw-Zeeland vertrokken. De zoon, Melle, leeft nog, maar kan en wil nog altijd niet over deze afschuwelijke geschiedenis spreken. De precieze omstandigheden waaronder Renze zijn leven liet blijven derhalve ongewis.

Zie ook : Ruiters in de oorlog


Naschrift mei 2020:
Sjef Damhuis die in Steenwijkerwold betrokken is bij de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei was er achter gekomen dat dorpsgenoot Renze de Ruiter daarbij nooit herdacht werd en was van plan om dit recht te trekken. Ook wou hij een artikel over Renze schrijven voor de dorpskrant.
Dit artikel heb ik met toestemming van alle betrokkenen toegevoegd aan de website:
DE MOORD OP RENZE DE RUITER

Naar aanleiding van bovenstaande geschiedenis verscheen in de Steenwijker Courant van 16 april 2020 een artikel, dat ik met toestemming van de krant hier heb overgenomen:
Renze de Ruiter wordt nu wel herdacht op Dodenherdenking.Opmerkingen? Foutje gevonden?   Opmerkingen?
Meld het via het reactieformulier!