#16 december 2016

Nieuwe vondsten
Het onderzoek naar de vroege Ruijters gaat nog altijd door. Op internet is tegenwoordig van alles te vinden, waarvoor je vroeger naar een archief moest komen.
Deze week heb ik een opvallende vondst gedaan: in 1562 woonde er al een Johan Ruter in Muggenbeet!
Dit is ongetwijfeld familie, maar de aansluiting op onze stamboom is niet een twee drie duidelijk. Onze stamvader Jan Sijmons Ruijter is immers rond 1595 geboren, en daarmee zeker drie generaties jonger.
Binnenkort zal ik de bestaande reconstructie van de eerste generaties van onze stamboom uitbreiden met een aantal generaties. Daarmee gaat onze stamboom nog weer verder terug in de tijd en komen we in het begin van de 15e eeuw terecht!
Een kort artikel over de vondst van Johan Ruter vind je hier:
Nogmaals Johan Ruter

Ben je geïnteresseerd in het onderzoek naar vroege Ruijters, dan kun je hier terecht:
Onderzoek stamboom#03 november 2016

Ruitersporen
De afgelopen weken heeft de Stichting zo'n twintig nieuwe leden mogen begroeten. Een goed begin voor Ruitersporen nieuwe stijl!

In mijn vorig bericht noemde ik de maandelijkse nieuwsbrief, die aan de leden wordt verstuurd, en waarin een overzicht staat van de meest recente wijzigingen en toevoegingen aan de website.
Het leek me passend om deze nieuwsbrief ook weer onder de naam "het RUITERTJE" te laten verschijnen.
Inmiddels zijn er twee nieuwe RUITERTJES verzonden.

Wil je ook RUITERTJES ontvangen? Meld je aan als lid!

#14 oktober 2016

Het RUITERTJE, nr 21
Gisteren is het eerste RUITERTJE, nieuwe stijl verstuurd aan alle leden van de Stichting.
Ik heb me voorgenomen om elke maand een RUITERTJE te maken, maar misschien is dat te hoog gegrepen. We gaan gewoon zien hoe het uitpakt.

De afgelopen week hebben zich elke dag nieuwe leden aangemeld; een verheugend begin van de nieuwe koers van de Stichting.


#06 oktober 2016

Wijzigingen Ruitersporen

Na veel wikken en wegen heb ik besloten om de Stichting vanaf heden anders in te richten:
  • In plaats van donateurs zal de Stichting voortaan toegankelijk zijn  voor leden. Lidmaatschap kost niets, maar donatie blijft natuurlijk altijd welkom. De huidige donateurs worden automatisch op de ledenlijst gezet. Leden krijgen toegang tot de volledige informatie op de website, net als nu de donateurs.
  • De jaarlijkse donateursdag vervalt. Incidenteel zal er bij voldoende belangstelling een Ruiterdag georganiseerd worden.
  • Het Ruitertje zal, in de oude vorm, niet meer verschijnen. Nieuwtjes, verhalen e.d. staan voortaan rechtstreeks op de website. Een maandelijkse nieuwsbrief zal een opsomming geven van de toevoegingen van de afgelopen maand. Deze nieuwsbrief wordt als e-mail aan de leden verzonden.

Ik hoop dat iedereen begrip heeft  voor deze veranderingen. Ik wil de donateurs hartelijk bedanken voor de ondersteuning in de afgelopen vijf jaar!


#02 september 2016

RUITERDAG 2016#21 april 2016

Video's en films
Naast foto's en verhalen leek het me tijd voor een rubriek met video's en films die betrekking hebben op onze familie, of bv. de woonomgeving.
Ik heb nu op de website een overzichtspagina gemaakt van de video's die op dit moment op internet te bekijken zijn. Deze heb ik onlangs op internet gevonden. Weet iemand er nog meer te vinden? Geef de 'link' aan ons door!

De overzichtspagina vind je hier#13 april 2016

Het nieuwe Ruiterboek II
Zojuist heb ik de laatsten van de bestelde boeken op de post gedaan.

Daarmee is er een einde gekomen aan een drukke periode vanaf december, waarin ik me overigens ook prima vermaakt heb.
En nu wachten op de reacties...

Te laat geweest met bestellen? Geen nood, er is nog een kleine voorraad. BESTEL RUITERBOEK 2016

Meer weten over het nieuwe Ruiterboek? Ga naar Ruiterboek 2016#09 april 2016

Presentatie "Dwangarbeider 3257"
Gisteren presenteerde Piet de Ruiter zijn boek "Dwangarbeider 3257" dat in samenwerking met zijn kinderen tot stand is gekomen. Daarbij bood Piet het eerste exemplaar van het boek aan de burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, aan.

Een korte video van deze presentatie staat op de website:


#10 maart 2016

Het nieuwe Ruiterboek
Goed nieuws: over twee weken zal het Ruiterboek leverbaar zijn.

Op dit moment verwacht ik nog van twee informatiebronnen nieuwe gegevens. Nadat die in de tekst zijn verwerkt kan het boek naar de drukker.
Het boek omvat 150 dubbelzijdig geprinte pagina's en is daarmee 20% dikker dan ik eerst verwachtte. Daardoor stijgt ook de geschatte verkoopprijs.

Kosten
De boeken worden praktisch tegen kostprijs verkocht en kosten €15 per stuk. De verzendkosten bedragen €4.
Donateurs krijgen op het totaalbedrag €2 korting.
Als je twee of meer boeken bestelt, bedragen de verzendkosten €7.

Bestellen
Ik laat weliswaar extra boeken drukken, maar het is wellicht toch verstandig om snel te bestellen, want op = op.
Een eventuele nabestelling kan niet tegen dezelfde lage prijs geleverd worden.

Ik heb op de website een bestelformulier geplaatst: BESTEL RUITERBOEK 2016

Meer weten over het nieuwe Ruiterboek? Ga naar Ruiterboek 2016#09 maart 2016

Dwangarbeider 3257
Van Ronald de Ruiter ontving ik het volgende persbericht:
De 92-jarige Piet de Ruiter uit Groningen presenteert op 8 april a.s. het boek Dwangarbeider 3257: 2,5 jaar Arbeitseinsatz 1943 - 1945. Het boek bevat een nauwgezette beschrijving van zijn leven als dwangarbeider in een accufabriek in Hannover tijdens de Tweede Wereldoorlog. Iedere dag houdt hij een dagboek bij. Hierin beschrijft hij het alledaagse leven in de woonbarakken, onderlinge spanningen en kameraadschap. Oorlog, ziekte en dood zijn nooit ver weg. Het boek bevat de integrale dagboekteksten, originele foto's en documenten en een beschrijving van de historische context voor en na de oorlog. Dit maakt het boek tot een unieke aanvulling op de bestaande oorlogsdocumentatie.

Tot zover het persbericht.

Extra bijzonder is natuurlijk dat Piet tot onze familie behoort, en daardoor is dit verhaal onderdeel van onze eigen familiegeschiedenis.
Bovendien vind ík het opvallend dat Piets vader, Oene Jans de Ruiter, in Luinjeberd geboren werd, nog geen 10 km van de plaats waar mijn grootvader ter wereld kwam. Het waren tijdsgenoten en heel misschien hebben ze elkaar wel gekend.

Met de familie is alvast afgesproken dat er over enige tijd op de website Ruitersporen een ingekort verhaal met illustraties zal verschijnen.

Voor wie dit bijzondere boek wil aanschaffen, verwijs ik graag naar de website:
http://dwangarbeider3257.nl/#22 februari 2016

RUITERgroeten
Doe de RUITERgroeten!
Kijk waar 'alle' (De) Ruiters wonen en zet je eigen woonplaats op de kaart!
Naar RUITERgroeten!#20 januari 2016

Introductie familie (De) Ruiter
Een aantal jaren geleden stond er op de website een introductie. In een zevental pagina's werd in het kort verteld over de stamboom, de herkomst van onze familie, de achtergrond van onze familienaam, etc. etc.

Door nieuwe vondsten in het archief en nieuwe inzichten wat betreft de eerste generaties Ruijter raakte deze introductie achterhaald en verdween van de website.

Nu ik in het kader van het Ruiterboek 2016 met dit materiaal bezig ben, leek het me een goed idee om ook de introductie opnieuw te schrijven. Vanmiddag heb ik het resultaat op de website geplaatst; je vindt de introductie hier:
Introductie familie (De) Ruiter
Door middel van aparte navigatie kun je door alle negen pagina's heen bladeren.
#18 januari 2016

H. Ruiter Arts
Op weg naar mijn werk fiets ik al meer dan 25 jaar bijna dagelijks langs de Kapteynlaan in de stad Groningen. Op nummer 55, bijna op de hoek, staat het huis waar voor de oorlog Henk Ruiter zijn huisartsenpraktijk had. Ik weet dit pas sinds vorige week toen Mart Stoit me oude foto's opstuurde. Ineens is deze plek heel bijzonder geworden...

Deze Henk was een oom van haar en een oudere broer van de beroemde orgelbouwer Mense Ruiter.
Na de oorlog ging Henk als militair arts naar Indie, en teruggekomen in Nederland kwam hij in Middelburg terecht. Na zijn overlijden in 1964 keerden zijn vrouw en beide zoons terug naar het noorden van het land.
Ook van het gezin van Henks ouders heb ik nieuwe foto's van Mart gekregen. Je vindt ze hier:
Foto's Mart Stoit

#11 januari 2016

Zoekscherm verbeterd
Het zoekscherm heb ik afgelopen weekend behoorlijk opgeknapt. Zelf gebruik ik dit zoekscherm regelmatig om te kijken of een of andere Ruiter tot onze familie behoort en ik kwam een aantal tekortkomingen tegen.
  • Het meest irritant was dat telkens als je terugkeerde naar het zoekscherm alle velden weer leeggemaakt waren. Dat heb ik nu opgelost.
  • Het zoeken naar huwelijken/relaties ging wat moeizaam. Ik heb nu voor de partner een apart veld voor de naam gemaakt.
  • Tenslotte heb ik nieuwe velden toegevoegd: huwelijksjaar en -plaats. Zo kun je in het willekeurige voorbeeld van de bijgevoegde foto alle huwelijken van Ruiters vinden in Wolvega na 1900.
Het zoekscherm vind je via MENU -> GENEALOGIE -> ZOEKEN
of via onderstaande link:
Het zoekscherm#07 januari 2016

Van een ijsschots gered - 25 januari 1933
In De Telegraaf van 25 januari 1933 staat een prachtig artikel over een heldhaftige redding van vier vissers uit Blokzijl die op een losse ijsschots verzeild raken. Onder de redders bevinden zich de broers S. Ruiter en P. Ruiter. Nazoeken in de stamboom levert inderdaad twee broers op die toentertijd in Blokzijl woonden : Sybrand en Piet Ruiter uit de Blokzijliger Ruiter-tak. Deze tak heeft zich al vóór 1600 afgesplitst van de grote Ruiter-stam en is heel trouw gebleven aan haar geboortegrond.
De link naar het verhaal:
Van een ijsschots gered

#05 januari 2016

Claas Alberssen de Ruijter
Op de website staat de geschiedenis van Bastiaan Ruijter - busschieter bij de VOC.
Bij het nogmaals doorzoeken van het archief van de VOC-opvarenden kwam ik tot mijn verrassing nóg een Ruiter uit Blokzijl tegen, in de persoon van Claas Alberssen de Ruijter uit Blocksiel. De vreemde spelling van Blokzijl zal er debet aan zijn geweest dat ik Claas nu pas gevonden heb.

Claas kon ik na enige moeite in de stamboom localiseren. Net als bij Bastiaan heb ik geprobeerd zijn verhaal uit de summiere gegevens te reconstrueren. Zie  Matroos Claes Alberts Ruijter uit Blokzijl.
#04 januari 2016

RUITERTJES jaargang 2013
De 4 RUITERTJES uit het jaar 2013 zijn sinds de jaarwisseling voor iedereen in te zien!
Zoals bekend verschijnt het RUITERTJE elk kwartaal en wordt naar alle donateurs van de Stichting Ruitersporen verstuurd. Na drie jaar zijn ze voor iedereen toegankelijk.

De link naar deze RUITERTJES:
RUITERTJES 2013Foutje gevonden?
Commentaar?
Meld het via het reactieformulier!