Pier Pander


 
Pier Pander was een (in zijn tijd) beroemde beeldhouwer, die in Friesland nog steeds bekendheid geniet. Zijn familie stamt eveneens uit Blokzijl, en meer bijzonder: zijn over-overgrootmoeder was een Ruiter uit de tak van de Blokzijliger Ruiters. Zoals zoveel Ruiters vertrok zijn grootvader naar de verveningen in Friesland (Drachten).


Pier was de zoon van een arme binnenschipper. Toen hij nog een jongen was werd zijn kunstig houtsnijwerk opgemerkt. Door enkele welgestelde personen, onder andere de journalist Johannes de Koo en de doopsgezinde dominee van Drachten, werd hij in staat gesteld een kunstopleiding te volgen aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam en daarna aan de Académie des Beaux-Arts in Parijs. In 1885 won hij de Prix de Rome voor beeldhouwen, maar in dezelfde tijd maakte een ernstige ziekte hem invalide. Pander verhuisde in 1893 naar Rome, waar hij een atelier opzette. Hij reisde regelmatig naar Nederland, waar hij vooral bekend werd, nadat hij in 1898 de munt met de beeltenis van koningin Wilhelmina had ontworpen. Na verloop van tijd kocht hij een huis in De Knipe voor zijn ouders, die tot dan toe in hun boot waren blijven wonen. Tijdens een van deze reizen naar Nederland maakte hij ook kennis met de jonge Jan Mankes, die diep onder de indruk was van de beroemde Pander.
Pander portretteerde vele bekende personen van zijn tijd. Zo maakte hij onder meer de beeldenaar van Koningin Wilhelmina op de Nederlandse munten die geslagen zijn tussen 1898 en 1910. Dit ter gelegenheid van Wilhelmina's inhuldiging in 1898.
Hij was tijdens zijn leven zeer bekend en populair bij het grote publiek; hij werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Pander stierf uiteindelijk in Rome aan de gevolgen van tuberculose.

Wat maakt Pier Pander voor ons extra bijzonder?
Daarvoor moeten we nog een paar generaties verder terug, en dan vinden we in het trouwboek van hervormde gemeente in Blokzijl uit 1776:

Klik op foto voor groter formaat

Na het afkondigen van het voorgenomen huwelijk op 24 maart was de kerkelijke gemeente drie weken in de gelegenheid om hier bezwaar tegen aan te tekenen. Daar duiden de doorgestreepte 1 2 en 3 op: geen verhindering. Hendrik en Jantje zijn nog niet eerder getrouwd, J.M = jonge man, J.D = jonge dochter.
Jantje is een dochter van Jan Bastiaan Ruijter en Hiltje Peters Room ↗ stamboom, dat is uit de tak van de Blokzijliger Ruiters.
Hun zoon Jacob wordt eveneens in Blokzijl geboren en trouwt daar ook; hij noemt zich koopman. De uit dit huwelijk geboren zoon met wederom de naam Hendrik vertrekt op een bepaald moment naar Drachten, waar hij in 1838 trouwt met Grietje Taekes Meter.
Hun zoon Jacob, overigens al voor hun huwelijk in 1835 in Drachten geboren, is de mattenschipper waarmee we dit verhaal begonnen.

We hebben dus de volgende generaties:
  • Hendrik Jans pander x Jantje Jans Ruiter
  • Jakob Hendriks Pander x  Jantje Hendriks Veen
  • Hendrik Jacobs Pander x Grietje Taekes Meter
  • Jacob Hendriks Pander x Engeltje piers Wouda
  • Pier Jacobs Pander


Bronnen

  • wikipedia
  • Johan Zwart ✝
  • Archief Ruitersporen






Opmerkingen? Foutje gevonden?   Opmerkingen?
Meld het via het reactieformulier!

    vorige    volgende 

Bekende namen/Nederlanders met Ruiter Roots:
Pier Pander
Kluwer uitgeverij
Geertien in Muggenbeet
De Laatste Stuiver in Nijetrijne
Sjoerd Ruiter, een tweede Cruyff
Mense Ruiter, de orgelbouwer van
    het Noorden
Geesje Wiegers Ruiter, in het boek
    "De Oerpolder" van Hylke Speerstra

• Rintje Ritsma (volgt)
• Ruiter-schaatsen (volgt)

Ken je er nog meer? Stuur me een email!



Familieverhalen


Streekgeschiedenis


Wetenswaardigheden


Film & Video