#21 december 2023

RUITERTJE 61


Klik op foto voor groter formaat
Op de valreep van 2023 nog een laatste RUITERTJE, met als onderwerpen:

  • Bourgonjetoren Zutphen
  • De MyHeritage Photo Enhancer
  • De Ruyterpanden in Zutphen
  • Lange Hofstraat 1 en 3

Met een (gratis) lidmaatschap van de Stichting vind je nieuwe RUITERTJEs meteen in je mailbox!
Voor niet-leden zijn RUITERTJEs pas een jaar na verschijning op de website in te zien.



#28 juni 2023

Ruyterpanden op de kaart

Na een 'pauze' van enkele maanden is er weer nieuws. Ik ben begonnen met het aanmaken van een kaart van Zutphen, waarop ik alle Ruyterpanden wil aangeven. Een en ander is voorlopig experimenteel - eens kijken wat werkt en wat niet - en zal in de komende tijd bij gelegenheid verder ingevuld worden.





#15 maart 2023

De MyHeritage Photo Enhancer

De afgelopen maand heb ik veel tijd doorgebracht met het uitproberen van de fotoverbeter-funktie van MyHeritage. Ik ben er intussen van overtuigd dat de aldus verbeterde foto's een plaats op de website verdienen, al lenen lang niet alle foto's zich voor een dergelijke behandeling.
Het 'probleem' met deze verbeterde foto's is, dat het resultaat bijna altijd aangenaam is. Hoe waziger de foto, des te opvallender de verbetering. Maar lijkt het nog op het origineel? Ik heb wat voorbeelden op een aparte pagina gezet. Ik ben onder de indruk.

Lees "De MyHeritage Photo Enhancer"

Intussen ben ik de fotopagina's een voor een na aan het lopen, en de eerste 33 pagina's zijn al klaar.

Eerste fotopagina: Wolter de Ruiter en Gerritdina Melenberg

Met de knop "volgende" kun je de fotopagina's achter elkaar bekijken. Niet alle fotopagina's zijn van toepassing. Ik ben benieuwd naar je mening!


#23 februari 2023

Anekdote toegevoegd

Afke de Jong - Ruiter stuurde me een hele fraaie anekdote op: Toeval bestaat?


#22 februari 2023

RUITERTJE 60


Klik op foto voor groter formaat
Het eerste RUITERTJE van 2023 is verschenen, met als onderwerpen:

  • Ruitersporen website
  • Stichting Ruitersporen
  • Ruiterspoor
  • Reinder Ruiter, soldaat in Nederlands Oost-Indie
  • Rumoer in Tjalleberd
  • Pier Pander
  • Op naar Burgsteinfurt!
  • Sjoerd Ruiter, de sneuper fan 'e Tynje
  • Hanzejaar 2023

Met een (gratis) lidmaatschap van de Stichting vind je nieuwe RUITERTJEs meteen in je mailbox!  Ja, ik word lid!
Voor niet-leden zijn RUITERTJEs pas een jaar na verschijning op de website in te zien.


#11 februari 2023

Veel nieuw materiaal op de website

De afgelopen weken ben ik druk bezig met het verwerken van - altijd blijven liggen - opgestuurd materiaal, zowel foto's als krantenknipsels ed.

Sjoerd Ruiter

Op de website heb ik twee nieuwe verhalen toegevoegd:

Daarnaast heb ik vele tientallen foto's op de website gezet. Voor een overzicht daarvan klik je hier.





#31 januari 2023

Milicien in Maastricht

Gerke Jans de Ruiter was ingeloot voor militaire dienst in 1827 en hij heeft waarschijnlijk vrijwillig bijgetekend tot vijf jaar dienst.
Juist in deze tijd vond de Belgische opstand plaats, en het Nederlandse leger werd er op af gestuurd.
Klaes Hylkema - een nazaat van Gerke - stuurde me twee bijzondere documenten op, die ons iets meer vertellen over Gerke.

Lees Milicien in Maastricht


#27 januari 2023

Op naar Burgsteinfurt!


Klik op foto voor groter formaat
In RUITERTJE 52 had ik een klein stukje geschreven over de katoenspinnerij in Burgsteinfurt. Ruud van der Wees reageerde met wat persoonlijke herinneringen en het leek me een goed idee om alles bij elkaar te voegen tot een nieuw verhaal.
In onze stamboom vinden we een tiental personen die op een of andere manier in relatie met Burgsteinfurt staan. Nou is dit een erg leuk stadje - gelegen halverwege Enschede en Münster -  met een schitterend kasteel, maar wat trok deze mensen hierheen?

Lees het verhaal Op naar Burgsteinfurt!


#20 januari 2023

Pier Pander

Pier Pander was een (in zijn tijd) beroemde beeldhouwer, die in Friesland nog steeds bekendheid geniet. Zijn familie stamt eveneens uit Blokzijl, en meer bijzonder: zijn over-overgrootmoeder was een Ruiter uit de tak van de Blokzijliger Ruiters. Zoals zoveel Ruiters vertrok zijn grootvader naar de verveningen in Friesland (Drachten).

Lees: Pier Pander


#17 januari 2023

Rumoer in Tjalleberd


Mijn over-over-overgrootvader Rein Wiegers Ruiter was betrokken bij de Afscheiding in 1834 (de afsplitsing van de Gereformeerde kerk van de Nederlands Hervormde kerk). In 1836 krijgt hij als straf voor het houden van godsdienstige samenkomsten inkwartiering van vier soldaten. In datzelfde jaar komt ds. van Velzen naar Tjalleberd en de lokale overheid reageert opnieuw heftig en geweldadig. Daarover schrijft Van Velzen een interessant verhaal, waarin we - hoewel zijn naam niet genoemd wordt - zonder twijfel Rein en zijn gezin tegenkomen.

Lees "Rumoer in Tjalleberd".


#11 januari 2023

Familieberichten uitgebreid

Toen de AVG-privacyregels van kracht werden had dat grote consequenties voor de stamboom op deze website. Kort gezegd: van alle nog levende personen mochten de gegevens niet langer getoond worden (zonder hun expliciete toestemming). Ik heb toen ook de familieberichten (geboorte-, huwelijks- en rouwkaarten) van de website verwijderd.
Onlangs bedacht ik me dat dat voor de rouwkaarten niet nodig was, het betreft immers overleden personen. Ik heb deze daarom weer zichtbaar gemaakt:

Familieberichten - rouwkaarten

#07 januari 2023

Anekdote toegevoegd:

Bouwe Zijlstra stuurde me een aardige anekdote op: Ruiters en De Ruiters.


#06 januari 2023

Reinder Ruiter, soldaat in Nederlands Oost-Indie

Van Reinder Ruiter was tot dusverre niet veel bekend. We kennen hem als zoon van een ongehuwde moeder - Geesje Reinders de Ruiter - en we weten dat hij twee keer getrouwd was. Reinder was arbeider van beroep.
Maar onlangs vond ik een krantenartikel (Steenwijker Courant, 18 maart 1878) waaruit duidelijk wordt dat Reinder ruim 16 jaren gediend heeft in het Nederlands-Indisch Leger (KNIL), en kunnen we een tot nog toe onbekende episode uit het leven van Reinder invullen.

Lees: Reinder Ruiter, soldaat in Nederlands Oost-Indie.




#05 januari 2023

Update Ruiterstamboom

Onze Ruiterstamboom op de website ge-update.
Volgens de AVG-privacyregels mogen van overleden personen de gegevens zonder meer getoond worden. Dat geldt ook voor personen die 100 jaar geleden zijn geboren. Van heel veel Ruiters ken ik de overlijdensdatum niet, maar wel de geboortedatum. En zo wordt de stamboom elk jaar aangevuld met enkele personen die 100 jaar geworden (zouden) zijn. Dit jaar zijn er op deze wijze 7 personen toegevoegd, tot een totaal van 1690 (De) Ruiters.



Foutje gevonden?
Commentaar?
Meld het via het reactieformulier!